Sobota, 6 grudnia 2014
Marchewkowo
15 lat swojej działalności świętowali wczoraj wraz z fanami w warszawskiej Stodole chłopcy z Indios Bravos.
Weekend. Można odpocząć, ale ja dzisiaj zafundowałam sobie znowu kuchenne rewolucje.
Dzisiaj godzina i 10 minut moich ketlowo-gumowych ćwiczeń.
Na dzisiaj zaplanowałam pieczenie ciasta marchewkowego. Tak, tak… ile beta karotenu prawda?:)
Zachwalała mi Pani Krystyna, która już próbowała (piec). Podbudowana naprawdę (jak się okazało bardzo dobrym) smakiem mojego chleba (jak dzisiaj smakował na śniadanie!), z większą werwą i ochotą wzięłam się za marchewkowca.
W smaku nieco przypomina piernik. Następnym razem dam więcej cynamonu, a może i przyprawę do piernika.
A teraz przepis dla tych, którzy odważą się spróbować. Warto.
Smak naprawdę super, a ciasto dużo zdrowsze niż kupowane słodycze.
Składniki: 3 szklanki marchewki startej na dużych oczkach tarki, 6 jajek, 15 dkg cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu, ¾ szklanki oleju 0,425 kg mąki.
Jajka i cukier rozcieramy, dodajemy marchewkę, a potem mąkę i pozostałe składniki. Mieszamy i na 45 min do piekarnika (180 stopni). Przełożyłam jeszcze powidłem śliwkowym (węgierkowym) firmy Tracz. Zapach cynamonu w domu w okresie przedświątecznym.. bezcenny. Smacznego!
... i do piekarnika © lemuriza1972
I smacznego:) © lemuriza1972
Marcin zamieścił wczoraj ten film na swoim profilu na FB. Mamba napisała, że stare czy coś w tym stylu. Nie szkodzi. Mnie się bardzo podoba. W sam raz na trening przed Karpaczem, prawda?
Weekend. Można odpocząć, ale ja dzisiaj zafundowałam sobie znowu kuchenne rewolucje.
Dzisiaj godzina i 10 minut moich ketlowo-gumowych ćwiczeń.
Na dzisiaj zaplanowałam pieczenie ciasta marchewkowego. Tak, tak… ile beta karotenu prawda?:)
Zachwalała mi Pani Krystyna, która już próbowała (piec). Podbudowana naprawdę (jak się okazało bardzo dobrym) smakiem mojego chleba (jak dzisiaj smakował na śniadanie!), z większą werwą i ochotą wzięłam się za marchewkowca.
W smaku nieco przypomina piernik. Następnym razem dam więcej cynamonu, a może i przyprawę do piernika.
A teraz przepis dla tych, którzy odważą się spróbować. Warto.
Smak naprawdę super, a ciasto dużo zdrowsze niż kupowane słodycze.
Składniki: 3 szklanki marchewki startej na dużych oczkach tarki, 6 jajek, 15 dkg cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu, ¾ szklanki oleju 0,425 kg mąki.
Jajka i cukier rozcieramy, dodajemy marchewkę, a potem mąkę i pozostałe składniki. Mieszamy i na 45 min do piekarnika (180 stopni). Przełożyłam jeszcze powidłem śliwkowym (węgierkowym) firmy Tracz. Zapach cynamonu w domu w okresie przedświątecznym.. bezcenny. Smacznego!
... i do piekarnika © lemuriza1972
I smacznego:) © lemuriza1972
Marcin zamieścił wczoraj ten film na swoim profilu na FB. Mamba napisała, że stare czy coś w tym stylu. Nie szkodzi. Mnie się bardzo podoba. W sam raz na trening przed Karpaczem, prawda?
- Aktywność Ciężary
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy.
Komentować mogą tylko znajomi. Zaloguj się · Zarejestruj się!